I juni 1795 stiger den engelska författarinnan Mary Wollstonecraft i land på en klippstrand söder om Göteborg. Hennes uppdrag: att hitta en skeppslast med silver som hennes man har förlorat. Med sig har hon sin ettåriga dotter Fanny och barnjungfrun Marguerite. 

Vid denna tid har Mary Wollstonecraft skrivit en rad böcker. Mest uppmärksammad är Till försvar för kvinnans rättigheter, som har gjort henne omstridd. Detta är i brytningstiden mellan den förnuftsbaserade upplysning som präglat 1700talet och den fantasifulla romantik som nu ska ta över. Mary Wollstonecraft sträcker sig från den ena epoken över till den andra. Hon är ett tänkande hjärta, reflekterande, analyserande och vilt bultande. 

Och nu har hon alltså begett sig till en av Europas utkanter. Under en lång sommar i Sverige, Norge, Danmark och norra Tyskland möter hon kungar och upprorsmän, flyktingar och ammor, fiskarfruar och bedragare. Men hon möter också nya befriande idéer inom sig själv – idéer med slagkraft in i vår tid. 

”På samma gång skickligt och njutbart låter Bjärvall läsaren följa Wollstonecraft på hennes väg i såväl geografi som tankevärld – och på jakt efter både materiella och andliga skatter. En lika lärorik och inspirerande som äventyrligt spännande bok.”
BTJ, Inger Littberger Caisou-Rousseau

”Katarina Bjärvall skriver detaljrikt och medryckande om händelser och känslor som ligger 227 år tillbaka i tiden.”
Journalisten

”Bjärvall visar i sin bok vilken rivig dam Wollstonecraft var. (…) På alla plan var hon långt före sin tid, i princip allt hon propagerade för skulle komma att förverkligas – långt efter hennes död.”
Göteborgs-Posten, Lovisa Broström

”… en av de mest inspirerande och folkbildande bladvändarna i sin genre.”
Miljömagasinet, Jan-Ewert Strömbäck